Myös nuori voi uupua

Julkaistu Labyrintti-lehdessä 2/2020

Mielenterveysongelmat ja työ liittyvät yhä useammin yhteen. Vuonna 2019 kolmasosa työkyvyttömyyseläkkeistä johtui mielenterveyssyistä. Yleisin syy oli masennus. Mielenterveyssyistä jäädään työkyvyttömyyseläkkeelle myös yhä nuorempina. Sairauspoissaoloissakin mielenterveyssyyt ovat yleisin syy olla poissa töistä. Huolestuttavaa on, että mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet ja sairauslomat lisääntyvät joka vuosi. Ei siis ole mikään pieni asia pyrkiä parantamaan kaikkien mielenterveyttä.

Kaikkien tulisi päästä hoitoon matalalla kynnyksellä ja nopeasti. Terapiatakuun lisäksi tarvitaan muutosta myös työnantajien asenteisiin. Monella työnantajalla on edelleen vanhakantainen kuvitelma siitä, että työn muokkaus on sovellettavissa vain iäkkäämpien työntekijöiden tuki-
ja liikuntaelinsairauksiin. Esimerkiksi erityisesti enemmän nuoria työntekijöitä koskettavia mielenterveysongelmia tai jaksamisen ongelmia ei nähdä syynä työn muokkaukseen.

Usein ratkaisuna jaksamisen ongelmiin tarjotaan lähtöpasseja tai kehotetaan vaihtamaan työpaikkaa. Myös itselläni on tästä kokemusta. Kun nuorena, innokkaana sairaanhoitajana koin vuorotyön ja oman elämän yhteensovittamisen kanssa ongelmia ja toivoin lyhennettyä työaikaa, esimieheni vastaus oli tyly: ”Ei käy. Jos sinä saisit lyhennetyn työajan, haluaisi sitä moni muukin eli etsi itselleni toinen työ.” Otin neuvosta vaarin ja vaihdoin päivätöihin, ja vuotta myöhemmin vaihdoin myös alaa.

Työn muokkaamisen kulttuurin lisääntymisellä Suomessa olisi iso vaikutus sekä työtekijöiden tyytyväisyyteen että työnantajiin, mutta myös kansantalouteen. Työolobarometrin 2018 mukaan nuorten kokemus työn henkisestä ja fyysisestä kuormittavuudesta on lisääntynyt vuodesta 2002. Kuormittavuutta raportoi 63 % nuorista, mikä on 20 % enemmän kuin vuonna 2002. Nuorten mukaan työn kuormittavuus on vain lisääntynyt, eikä nuorisobarometrinkaan tulokset maalaa kovin ruusuista kuvaa tulevaisuudelle. Sen mukaan joka viides nuori tuntee usein ahdistuvansa työasioista myös vapaa- aikana ja 17 %:lla on vaikeuksia jaksaa työssään.

Avainasemassa työn muokkauksen lisääntymiseen ovat esihenkilöt ja johtajat. Työyhteisö ja esihenkilö voivat olla ensimmäisiä, jotka huomaavat työntekijän uupumuksen, jopa enne kuin henkilö uskaltaa sen myöntää itselleen. Jos siis toimit esihenkilönä, kuuntele ja yritä ymmärtää työntekijän tarpeita. Joskus ne tarpeet voivat johtua omasta uupumuksesta tai esimerkiksi vaikeista tilanteista kotona. Muista erityisesti tukea nuorta työntekijää, joka ei välttämättä osaa vielä tunnistaa oman jaksamisensa rajoja. Jos koet esihenkilönä tarvitsevasi tähän tukea, FinFamin Mahdollisuuksia-verkkopalvelu tarjoaa sinulle tietoa ja apua. Ja nuori, joka olet vielä uusi työelämässä, uskalla ottaa esihenkilösi kanssa puheeksi ne asiat, jotka saavat sinut uupumaan töissä. Usein niiden puheeksi ottaminen voi hyödyttää koko työyhteisöä.

Työn muokkaus ei ole häpeällinen asia eikä tarkoita, että olet muita huonompi tai laiskempi. Työn muokkausta voi jokainen tarvita erilaisissa elämäntilanteissa. Olet sitten esihenkilö, työntekijä tai läheinen, muista ja uskalla pyytää sekä tarjota apua.

Edellinen
Edellinen

Finlands bästa tjänster kommer att byggas i Västra Nyland på båda inhemska språken

Seuraava
Seuraava

Kaikille kaikkea kivaa ja yhtä paljon