
Vaaliteemat
Alue ja kuntavaalien vaaliteemat 2025
Olen ehdolla Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella sekä Espoossa. Vaalit käydään 13.4. 2025.
Hyvinvoiva Länsi-Uusimaa ja Espoo
Matalankynnyksen palvelut:
Terveyden hoitaminen on huomattavasti halvempaa kuin sairauden, jolloin ennaltaehkäisy on kannattavaa. Ennaltaehkäisevien palveluiden tulee olla myös matalan kynnyksen palveluita, jolloin hoitoon hakeutuminen olisi entistä helpompaa. Tämä koskisi erityisesti mielenterveyspalveluita ja elämäntapaneuvontaa mutta myös sosiaalipalveluita, kuten lapsiperheiden jaksamiseen tueksi järjestettäviä palveluita.
Mielenterveys:
Mielenterveyspalvelut tulee järjestää niin, että mielen oireilu otetaan vakavasti ja hoito aloitetaan nopeasti jo ensimmäisestä yhteydenotosta. Kouluissa tulee olla tarpeeksi resurssia oppilashuollolla, jotta oppilaiden ja opiskelijoiden ongelmiin voidaan puuttua ajoissa. Myös omaiset tulee ottaa mukaan hoitoon. Omaishoidontuen kriteerejä tulee päivittää niin, että myös mielenterveydenongelmat tunnistetaan paremmin kriteereissä.
Ennaltaehkäisy:
Soten siirryttyä pois kunnista, jäi kunnille tärkeä tehtävä hyvinvoinnin ylläpitäjänä. On siis tärkeää että kunta panostaa kulttuuriin, nuorisotyöhön ja liikuntapalveluihin, joilla voidaan ylläpitää kuntalaisten mielen hyvinvointia sekä fyysistä terveyttä.
Turvallinen kasvu
Espoossa tulee kynsi ja hampain pitää huolta siitä että kaikilla lapsilla- ja nuorilla on mahdollisuus turvalliseen varhaiskasvatukseen ja koulupolkuun.
Varhaiskasvatus:
Segregaation ennaltaehkäisy on erityisen tärkeää, koska Espoon monikulttuuristuu eikä saa käydä niin, että syntyy päiväkoteja, joissa on vain esimerkiksi kantasuomalaisia tai niin että kantasuomalaiset ovat vähemmistönä. Tämä asetelma ei palvele ketään ja voi heikentää esimerkiksi suomen kielen oppimista. Nyt jo tietyillä alueilla esimerkiksi Matinkylässä päiväkotishoppaillaan, ja tähän tulisi puuttua juurikin vaikuttamalla päiväkotien maineeseen. Monikulttuurisuus on kuitenkin ehdottomasti rikkaus ja siksi sitä tulisi saada tasaisesti kaikkiin päiväkoteihin.
Henkilökuntaa tulee palkita ja tarkistaa työolot sekä puuttua herkästi yksikköihin, joissa käytetään paljon sijaisia. Runsas sijaisten käyttö usein kertoo ettei vakihenkilökunnalla ole kaikki kunnossa. Henkilökunnalle tulee myös turvata riittävät mahdollisuudet tehdä omaa työtään mahdollisesti palkkaamalla apuhenkilökuntaa päiväkoteihin.
Koulu:
Lukiopaikkoja tulee lisätä, niin että 7 keskiarvolla pääsee lukioon myös Espoossa.
Peruskoulujen maineeseen asukkaiden keskuudessa pitää puuttua herkästi ja tehdä tekoja sen ettei mistään koulusta ajateltaisisi sen olevan huonompi kuin joku toinen. Hyvänä esimerkkinä esim Urhean tuominen Tiistilän kouluun.
Oppilaille tulee taata rauha oppi ja olla omia itsejään. Tähän voidaan vaikuttaa sillä, että kiusaamiseen puututaan herkästi ja tuodaan esiin ihmisten moninaisuutta ja erilaisuutta ja sen hyväksymistä. Myös erityistarpeisten oppilaiden tulee saada tukea luokassa tai luokan ulkopuolella.
Hyvinvoiva henkilöstö
Länsi-Uudenmaan ja Espoon tulee panostaa työntekijöidensä hyvinvointiin. Esimerkiksi sote- ja opetushenkilöstölle tulee taata tarpeeksi resursseja, jotta työn kuormitus ei uuvuta. Samoin poissaoloja ja henkilöstön hyvinvointia tulee tarkkailla ja puuttua herkästi huolestuttaviin lukuihin.
Työhyvinvointia voidaan parantaa esimerkiksi niin että johtajien osaamiseen panostetaan ja johtajille annetaan todellisia mahdollisuuksia parantaa työhyvinvointia ja resurssia olla työntekijöitään varten. Sen lisäksi työntekijöillä tulee olla mahdollisuus työelämän joustoihin tarvittaessa esimerkiksi mahdollisuus lyhennettyyn työaikaan.