Asukas keskiöön myös Länsi-Uudellamaalla

Hyvinvointialueen toiminta voi vaikuttaa asukkaasta byrokraattiselta ja hankalalta ja sitä se usein onkin. Myös luotto julkiseen terveydenhuoltoon on lähivuosina romahtanut, joten nyt olisi aika palauttaa luottamus palveluihin ja se tehdään sillä, että päätöksenteossa otetaan asukas keskiöön.

Asukkaan keskiöön laittaminen palveluissa vaatii muutosta nykyiseen systeemiin. Esimerkkeinä siitä missä voitaisiin toimia paremmin, on esimerkiksi se, että tällä hetkellä ainakaan Espoon terveysasemilla ei ole käytössä jonojärjestelmää siihen, jos kiireetöntä aikaa ei ole antaa. Asukas joutuu siis soittamaan uudestaan ja uudestaan ja toivomaan, että sillä kertaa olisi vapaa aika. Tässä soittelussa tuhlataan kaikkien aikaa. Käyttöön tulisi ottaa jonojärjestelmä, johon asukas voitaisiin laittaa ja josta poimittaisiin aika henkilöille sen mukaan, kun aikoja vapautuu. Jonojärjestelmä myös lisäisi yhdenvertaisuutta, kun ei ole tuurista kiinni saatko aikaa vai et. Sen lisäksi käyttöön tulisi ottaa mahdollisuus ajanvaraukseen toiselle, lähellä olevalle terveysasemalle, jolla vapaita aikoja on. Tätä voitaisiin erityisesti pilotoida Espoossa, jossa toisten terveysasemien saavutettavuus julkisilla kulkuneuvoilla on hyvä. Mutta se, että joutuu soittamaan uudestaan ja uudestaan erityisesti murentaa palveluiden luotettavuutta.

Toinen hyvä esimerkki on myös takaisinsoittopalvelu. Erityisesti Espoossa takaisinsoittoa on voinut joutua odottamaan useita viikkoja. Ja kun pahimmillaan soitetaan takaisin vain kerran, voi soitto mennä ohi ja koko kierros alkaa alusta. Se että yhteyden saaminen on näin heikkoa, murentaa entisestään ihmisten luottamusta palveluihin. Tässäkin vaihtoehtona on ottaa käyttöön erilaisia digitaalisia palveluita, kuten esimerkiksi chat-ajanvaraus. Silloin vastauksen voi lukea rauhassa ja myös käydä paremmin keskustelua, kun sitä voi rauhassa miettiä. Vaikka chat-ajanvaraus voisi tarkoittaa ammattilaisille hieman lisää töitä ainakin alkuun, parantaisi se erityisesti palveluiden saavutettavuutta sekä luottamusta palveluihin.

Itse ajattelen että kaikki perustuu luottamukseen. Luottamuksen saaminen takaisin, kun sen on menettänyt, on vaikea ja pitkä prosessi verrattuna siihen, että hyvä luottamus ylläpidetään. Erityisesti herkkien palveluiden parissa kuten terveys-, sosiaali- ja pelastuspalvelut, luottamus on jopa tärkeämpää kuin mikään muu. Valtuustokaudella 2025–2029 on erityisen tärkeää palauttaa asukkaiden luottamus hyvinvointialueen palveluihin ja haluan itse olla mukana palauttamassa tätä luottamusta.

Emilia Knaapi
Kirjoittaja on espoolainen aluevaaliehdokas (Länsi-Uusimaa).

Alunperin julkaistu Uudenmaan Kokoomuksen verkkosivuilla: https://www.uudenmaankokoomus.fi/2025/03/12/ehdokaskyna-asukas-keskioon-myos-lansi-uudellamaalla/

Edellinen
Edellinen

Miten valtuustotyö sujuu yhden vanhemman perheessä?

Seuraava
Seuraava

Kelakorvausten nosto ei hyödytä kaikkia tahattomasta lapsettomuudesta kärsiviä